středa 15. února 2017

IQ-TEST a žlučník pana H.

Žil byl jednou jeden inteligentní, charakterní a nezkorumpovaný podnikatel, jakých je u nás třeskutě málo. Jmenoval se Hyjeronymus Žoužlavý. Ten si jednoho dne, takhle po ránu, když ho zase zabolel žlučník uvědomil, že už také není právě nejmladší. Vlastních dětí ani manželky nemaje, potřeboval najít nějakého svého nástupce, který by byl tak charakterní a bystrý jako je on sám, IQ = 190. Inu, vypsal výběrové řízení a jelikož nabídl milionový měsíční plat, přihlásilo se mu 561 zájemců. Těm pak vysvětlil, že se mu hlavně jedná o to, aby jeho manager měl vždy přesný odhad a z něj se odvíjející správné dedukce pro svá budoucí rozhodnutí, což je základ celého podnikatelského úspěchu.

„Můj test bude pro vás zdánlivě lehký", řekl jim, „protože se v něm jedná o veličiny známé a snadno představitelné, jako je kilometr, hektolitr, vteřina. Přesto do dalšího užšího výběru projde jen ten, jehož odhad se bude lišit maximálně o 10% od správné hodnoty." 
(Čtenář si může při této příležitosti vyzkoušet svůj odhad a ten porovnat s řešením viz dole).

Zadání 1. úkolu:
„Máte velikou krychli o straně 1 kilometr plnou vody, ze které tato vytéká rychlostí jeden hektolitr za vteřinu. Za jak dlouho bude tato krychle prázdná? Nepočítejte, odhadujte! Máte na to jen 10 vteřin času - pozor teď!"
Do užšího výběru prošli jenom tři uchazeči A, B, C s perfektním odhadem: pan Adam, slečna Bystrá a pan Cintal. Pro ty měl pak Hyjeronymus následující rozstřelovací test na nejrychlejší správnou dedukci.

Zadání 2. úkolu:
„Mám zde, jak vidíte, 6 klobouků. Tři jsou černé a tři červené. Až zhasne světlo, nasadím každému z vás na hlavu některý klobouk, načež rozsvítím. Nikdo, pochopitelně, nevidí na svůj klobouk. Ten kdo uvidí aspoň jeden červený klobouk, zvedne pravou ruku. Ten, kdo si správně jako první vydedukuje jakou barvu má jeho klobouk a zdůvodní logicky jak na to přišel, stane se mým managerem."

Pak světlo zhaslo a pan Hyjeronymus z důvodu rovnosti šancí, nasadil všem třem červené klobouky. Když se světlo opět rozsvítilo, vylétly okamžitě všechny tři paže vzhůru a nastalo napjaté ticho. Vtom se ozvala slečna Bystrá: „I já mám červený klobouk!" A vyhrála! Otázka je, jak na to přišla, že ona musí logicky mít také červený klobouk...

(Kdo ze čtenářů chce, může si s tím také lámat hlavu, kdo ne, může si nalézt řešení obou testů na konci článku „Bludný Holanďan" 6.2.2017).

Skončilo to, jak jinak než happy-endem, Hyjeronymus Žoužlavý našel ve slečně Bystré nejen skvělou managerku, ale i věrnou lásku, takže se vzali a byli spolu šťastni a jestli dosud nezemřeli - tak už by bylo na čase...

https://youtu.be/WZ9ut_aVW6c

Žádné komentáře: